Dubaj mimo realitnej bubliny

Realitný trh v Dubaji je od roku 2021 na vzostupe s dvojciferným % nárastom zhodnotenia investícií. Medzi svetovými metropolami patrí k tým, ktoré majú najférovejšie ocenené nehnuteľnosti. Silný rast príjmov a rozbehnutý trh s prenájmami, kde rast nájomného dokonca prevyšuje rast cien bývania vlastníkov, vnímame ako vhodný čas na investície do nehnuteľností.

V Dubaji sú ceny nehnuteľností na vzostupe od roku 2021 a v prepočte na infláciu vzrástli o 15 percent od polovice roka 2022 do polovice roka 2023.

To predstavuje najvyššiu mieru rastu spomedzi všetkých miest (Amsterdam, Boston, Dubaj, Frankfurt, Ženeva, Hong Kong, Londýn, Los Angeles, Madrid, Miami, Miláno, Mníchov, New York, Paríž, San Francisco, Sao Paulo, Singapur, Štokholm, Sydney, Tel Aviv, Tokio, Toronto, Vancouver, Varšava, Zurich) analyzovaných v štúdii UBS Global Real Estate Bubble Index.

Nárast cien v luxusnom segmente boli ešte výraznejšie. Dubaj priťahuje investorov do nehnuteľností na celom svete. Nové víza program s voľnejšími požiadavkami na pobyt zameraný na bohatých a kvalifikovaných jednotlivcov a žiadna daň z príjmu fyzických osôb stimulujú dopyt po nehnuteľnostiach.

Dubaj zaznamenal silný hospodársky rast a rast domácností. V dôsledku toho, objem rezidenčných transakcií vzrástol, a prekonali historické maximá. Napriek tomu ceny upravené o infláciu sú približne 25 percent pod svojím maximom z roku 2014.

Okrem toho, ako mnoho noví obyvatelia pred potenciálnou kúpou v budúcnosti prenajímajú, nájomné sa v priebehu roka zvýšili o 20 % po zohľadnení inflácie za posledné štyri štvrťroky. Výsledkom je, že trh zostáva podľa UBS Global Real Estate Bubble Index v reálnej hodnote.

Zdroj: UBS Global Real Estate Bubble Index