Populácia Dubaja rastie rýchlejšie ako ponuka nehnuteľností

V Dubaji rast populácie výrazne predstihuje ponuku rezidenčných nehnuteľností, čo vedie k dlhodobému nedostatku, najmä v segmente luxusného bývania. Napriek uvoľňovaniu nových jednotiek sa očakáva, že nedostatok pretrvá najmenej 24-36 mesiacov.

Odborníci na realitný trh predpovedajú, že v roku 2024 bude dubajský dopyt po nehnuteľnostiach naďalej prevyšovať ponuku, zčasti vďaka silnému prílevu nových obyvateľov a rastúcim nájomným, ktoré vedie k prechodu na vlastníctvo.

V roku 2023 bol v Dubaji evidovaný prírastok 50 000 nových rezidenčných jednotiek, ktoré však pokrývajú len časť z viac ako 100 000 nových obyvateľov, čím populácia emirátu dosiahla cez 3,65 milióna.

Tento demografický boom, poháňaný prílevom zahraničných profesionálov a investorov, vyvoláva zvýšený záujem o bývanie. V dôsledku toho analytici z ValuStrat poukazujú na prechod nájomníkov k vlastníctvu domov v reakcii na stúpajúce nájomné a silné ekonomické základy. 

Súčasne sa zvyšuje dopyt aj v cenovo dostupnejších oblastiach, akými sú Business Bay či The Greens, zatiaľ čo luxusné segmenty ako Jumeirah Golf Estates zažívajú nedostatok dostupných pozemkov pre nový rozvoj.

Podľa Paula Kellyho z Allsopp & Allsopp, aby Dubaj udržal krok s rastom populácie, potreboval by ročne 50 percent viac nových nehnuteľností. Aj napriek snahám developerov, ktorí plánujú uviesť na trh 100-tisíc nových jednotiek v roku 2023, sa očakáva, že aktuálny nedostatok potrvá najmenej 24-36 mesiacov kvôli dlhším termínom dokončenia.

Kelly ďalej upozorňuje, že luxusný segment zostane najviac postihnutý nedostatkom, so zreteľným nedostatkom priestoru pre novú výstavbu v atraktívnych lokalitách.

Celkovo sa predpokladá, že dynamika trhu a socioekonomické faktory, vrátane ambiciózneho master plánu Dubaja 2040, budú naďalej ovplyvňovať realitný trh, s očakávaniami, že nedostatok nehnuteľností bude výzvou v strednodobom až dlhodobom horizonte.

Zdroj: www.propertynews.ae