Predaj nehnuteľností v Dubaji

Podľa analytikov v oblasti nehnuteľností bude dubajský realitný biznis aj naďalej ovládať rozvíjajúci sa trh v oblasti Perzského zálivu v roku 2024. Tento trh tvoril viac než polovicu transakcií v oblasti Perzského zálivu, ktorých hodnota v roku 2023 dosiahla 171,6 miliardy dolárov.

Analytici spoločnosti Kamco Invest tvrdia, že poprední developeri s pevnou likviditou, najmä v Dubaji a Rijáde, by mali byť schopní rýchlo sa prispôsobiť a uviesť na trh správne typy produktov. 

Podľa informácií zo správy o nehnuteľnosti v Perzskom zálive by mali rezidenční developeri v Dubaji, ktorí disponujú   hodnotou, atraktívnym mixom produktov a vhodnými plánmi platieb na trhu, byť úspešní pri predaji nových projektov v portfóliu určenom na predaj.

V súčasnosti má Perzský záliv plánované alebo rozbiehané realitné projekty v hodnote 1,36 bilióna dolárov, pričom Spojené arabské emiráty tvoria 21,6% týchto projektov a Saudská Arábia drží väčšinu na úrovni 64,5% alebo približne 877 miliárd dolárov. Tieto informácie pochádzajú od spoločnosti CBRE, ďalšieho renomovaného odborníka na nehnuteľnosti.

V období prvých desiatich mesiacov roku 2023 dosiahla hodnota obchodov s nehnuteľnosťami v Perzskom zálive 171,6 miliardy dolárov, čo predstavuje nárast o 21,1% oproti sume 141,7 miliardy dolárov v rovnakom období v roku 2022. Asi polovica celkovej hodnoty transakcií v tejto oblasti pochádzala z obchodov s nehnuteľnosťami v Dubaji.

Počas desiatich mesiacov vzrástla hodnota realitných transakcií v Dubaji o takmer 57% ročne. Tento nárast bol predovšetkým spôsobený cenovými stratégiami vedúcich developerov a dopytom po plánoch luxusných nehnuteľností a rodinných domoch s cenou nad päť miliónov dirhamov.

Predpredajné transakcie v Dubaji si udržiavali svoj robustný moment, pričom sa objemy predpredajov zvýšili o viac ako 40% medzi januárom a novembrom 2023 v porovnaní so odhadmi pre celý rok 2022. Analytici zdôraznili, že priemerná hodnota predpredajnej transakcie vzrástla o 9,8% od konca roku 2022.

Podľa analýzy "Výhľad na trh s nehnuteľnosťami na Strednom východe na rok 2023" od spoločnosti CBRE prekročil rast cien v Dubaji priemer regiónu. Spojené arabské emiráty boli v roku 2022 jediným trhom, ktorý zaznamenal rast cien a objemu transakcií vo všetkých mestách a odvetviach.

Zdroj: Propertynews.ae