Rekordný rast realitných investícií v roku 2023

V roku 2023 zaznamenal dubajský pozemkový úrad (DLD) rekordných 1,6 milióna transakcií, ktoré zahŕňali celý rad činností v oblasti nehnuteľností vrátane nájomných zmlúv a transakcií s nehnuteľnosťami.

Porovnanie s rokom 2022, ktorý predstavoval zhruba 1,368 milióna transakcií, ukazuje ohromujúci 16,9 % nárast.

Generálny riaditeľ DLD Marwan bin Ghalita oznámil rekordný výkon v roku 2023 a zdôraznil  záväzok ministerstva podporovať emiráty a cieľ vytvoriť najaktívnejšiu ekonomiku na svete.

Ako Bin Ghalita uviedol: "Hodnota transakcií s nehnuteľnosťami presiahla 634 miliárd AED, pričom počet transakcií dosiahol v roku 2023 viac ako 166 400 transakcií s nehnuteľnosťami. V porovnaní s rokom 2022 to znamenalo 20-percentný nárast hodnoty a 36-percentný nárast počtu transakcií.

Výnimočnú výkonnosť vykázali aj investície do nehnuteľností, ktorých hodnota v rovnakom období vzrástla o 55 percent a dosiahla približne 412 miliárd AED.

Na 113 655 vlastníkov pripadlo 157 798 investícií, vrátane 71 002 nových investorov, čo znamená 20-percentný nárast. Okrem toho sa zvýšil podiel investorov, ktorí nie sú rezidentmi, a tvorili 42 percent z celkového počtu nových investorov.

Bin Ghalita zdôraznil, že tieto bezprecedentné výsledky dokazujú odolnosť a prispôsobivosť hospodárskej výkonnosti Dubaja. Vynikajúce výsledky tiež dokazujú odhodlanie dubajského ministerstva pôdohospodárstva presadzovať svoju strategickú víziu, ktorej cieľom je vytvoriť z neho svetového lídra v oblasti lákania investícií do nehnuteľností.

Ako pokračoval, výnimočné výsledky realitného priemyslu pomôžu podporiť vysoké ciele dubajského hospodárskeho programu D33. Vznešené ciele D33 predstavila Jeho výsosť šejk Mohammed bin Rašíd Al Maktúm, viceprezident, predseda vlády Spojených arabských emirátov a vládca Dubaja. Medzi nimi bolo aj želanie Dubaja zaradiť sa medzi tri najlepšie mestské ekonomiky sveta.

Bin Ghalita okrem vyjadrenia spokojnosti s výsledkami pre rok 2023 potvrdil záväzok DLD pomáhať budúcemu rozvoju a napredovaniu priemyslu.

Okrem toho, že tieto iniciatívy prilákajú domácich aj zahraničných investorov, tvrdil, že vzhľadom na početné investičné výhody emirátu a špičkovú infraštruktúru, ktorá spĺňa najvyššie medzinárodné štandardy, pomôžu podporiť miestne hospodárstvo a príťažlivosť tohto odvetvia.

Zdroj: https://www.propertynews.ae/